طاق چهل زینه

در غرب ولایت قندهار و بر فراز کوه سرپوزه طاقی سنگی به نام چهل زینه بنا گشته است.

طاق چهل زینه

جدیدترین مطالب

معرفی طاق چهل زینه

طاق چهل زینه در غرب ولایت قندهار و بر فراز کوه سرپوزه بنا گشته است. طاق چهل زینه  باشکوه یادگار دوران حکومت بابری ها در افغانستان می باشد.

معماری اصیل اسلامی و هندی که در ساخت این طاق یا رواق استفاده شده، زیبایی بی نظیری به آن بخشیده است. همچنین موقعیت جغرافیایی  طاق چهل زینه در مکانی سرسبز و مشرف به رودخانه ی ارغنداب زیبایی آن را دو چندان نموده است. امروزه طاق چهل زینه یا چهل پله یکی از جاذبه های مهم گردشگری و فرهنگی افغانستان به شمار می آید.

طاق چهل زینه بر فراز کوه سرپوزه
طاق چهل زینه بر فراز کوه سرپوزه

تاریخچه‌ی ساخت طاق چهل زینه

باستان شناسان بر این باورند که طاق چهل زینه در زمان حکومت ظهیرالدین محمد بابر ساخته شده است. هرچند که این بنا نسبت به سایر آثار باستانی افغانستان قدمت کمتری دارد، اما در زیبایی و جذابیت با آن ها برابری می کند.

در مورد مدت زمان ساخت این بنای باشکوه نظر های بسیاری وجود دارد. عده ای معتقدند که کار ساخت این رواق یا طاق 23 سال به طول انجامیده است. عده ای دیگر می گویند ساخت آن حدود 13یا 9 سال زمان برده است. اما نظر مورد توافق این است که در سال 953 قمری ساخت چهل زینه به اتمام رسیده است.

حضور مردم بر روی کوه سرپوزه
حضور مردم بر روی کوه سرپوزه

شکل ظاهری چهل زینه

طاق چهل زینه را از نظر شکل ظاهری رواق یا طاق گونه اش به چند بخش مجزا تقسیم می کنند. فضای داخلی رواق، قسمت مستطیل شکل خود طاق، پله ها و قسمت بیرون آن.

طاق چهل زینه
طاق چهل زینه

فضای درون رواق به شکل اتاقی کوچک است که بسیار ساده و با کمترین اشکال و نگاره ها ساخته شده است. خود طاق به صورت مستطیلی ست سر پوشیده که دو متر عرض و سه متر طول دارد. این فضا با چهل و چهار پله به دامنه ی کوه متصل می شود. فاصله ی بین هر پله را نیز حدود هفتاد سانتی متر می دانند. با قدم گذاشتن روی این پله ها گویی بر روی تاریخ قدم می گذاریم. هر زینه یا پله راوی یک داستان از گذشته های این سرزمین است. و انگار که با طی کردن این زینه ها و شنیدن هر داستان، یک قدم به قعر تاریخ نزدیک می شویم. پله پله به سمت آسمان در دل تاریخ!

همچنین عده ای می گویند که در فضای داخل چهل زینه سنگ نوشته ای به خط فارسی وجود دارد. روی این سنگ تاریخ ساخت آن که در زمان بابر بوده، نوشته شده است. بر روی خود طاق چهل زینه نیز نوشته هایی به خط نستعلیق دیده می شود.

سنگ نوشته داخل طاق چهل زینه
سنگ نوشته داخل طاق چهل زینه

طاق چهل زینه بنایی زیبا و دیدنی ست که همچون سایر آثار باستانی افغانستان رو به تخریب است. تعدادی از پله ها و طاق تا حدودی از بین رفته اند. اما این بنا هنوز استوار و دیدنی می باشد.

طاق چهل زینه در گذشته
طاق چهل زینه در گذشته

مطالب دیگر

بیشتر بخوانید

نظر دهید

ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد