جدیدترین مطالب
گالری
معرفی ولایت جوزجان
ولایت جوزجان یکی از ولایات شمالی کشور افغانستان میباشد که با کشورهای ازبکستان و ترکمنستان همسایه میباشد. همراه با آتیس باشید تا شما را بیشتر با این ولایت زیبای شمال افغانستان آشنا کند.
ولایت جوزجان در 555 کیلومتری شمال کابل واقع شده است و مساحت این ولایت در حدود 14600 کیلومترمربع میباشد. این ولایت از طرف شرق با ولایت بلخ، از طرف غرب با ولایت فاریاب و از طرف جنوب با ولایت سرپل همسایه میباشد.
از نظر آب وهوایی نیز میتوان گفت که ولایت جوزجان در فصل تابستان دارای آب وهوای گرم میباشد به طوری که دمای آن تا 46 درجه هم خواهد رسید و در فصل زمستان به شدت سرد و در بعضی از نقاط به 20 درجه زیر صفر میرسد.
بیشتر ساکنین این ولایت را ترکمن و ازبک تشکیل میدهند. اگرچه از اقوام دیگر مانند تاجیک، پشتون و هزاره نیز در این ولایت زندگی میکنند.
پیشینه تاریخی ولایت جوزجان
در گذشته ولایت جوزجان را با نامهایی جوزجانان، گَوْزگانان، جوزجان، گَوْزگان و غیره یاد میشده است. همچنان فرخی سیستانی قصیده سراى نامدار دربار سلطان محمود غزنوی، هزار سال پیش از امروز در قصــــــیدۀ معـــروفی که با مطلع : « مرحبا ای بلخ بامی همرۀ باد بهار» آغاز میشود، شــهر های زیبا ، سبزه زارهای پرطراوت ، تاکستان های سبز و خُرم ، دشت های پر گل و لاله زار های دلربای گوزگانان را بر گل و باغ و بهار بلخ ترجیح داده با دلبستگی عاشقانه به طبیعت زیبای گوزگانان میگوید :
بلخ بس خوبســـت لیکن بلخیان را بــاد بلخ مرمرا با شهر های گوزگانانســـت کار
نو بهار بلخ را بر چشـــــم من حشمت نماند تا بهار گوزگانان پیش من بکشــود بار
باغ و راغ و کوه و دشت گوزگانان سر بسر حله دو روی را ماند ز بس نقش و نگار
بیشـــه های گرزیوان از لاله زارو شـــنبلید گاه چون بیجاده گردد گاه چون زرعیار
گل همی گل گرددوسنگ سیه یاقوت سرخ زین بهار سبزه پوش تــازه روی آبـــدار
ولسوالیهای ولایت جوزجان
شهر شبرغان به عنوان مرکز ولایت جوزجان شناخته میشود. این ولایت با درنظر گرفتن شهر شبرغان 11 ولسوالی دارد که عبارتند از:
ولسوالی خمآب
ولسوالی قرقین
ولسوالی آقچه
ولسوالی مردیان
ولسوالی فیضآباد
ولسوالی منگجیک
ولسوالی خانقاه
ولسوالی خواجه دو کوه
ولسوالی قوش تپه
ولسوالی درزآب
آثار تاریخی ولایت جوزجانان
این ولایت دارای آثار تاریخی وباستانی ازقبیل طلا تپه، یمشک تپه، بالاحصارشبرغان ، مقبره حضرت ابن یمین شبرغانی، بقایای بنای تاریخی قلعه چغچی وبالاحصارآقچه، بر تاريخى بودن اين ولايت شاهدى ميدهد.
طلا تپه درپنج کیلومتری حاشیه شمال شهر شبرغان که 22 هزار اثر مکشوفه طلایی آن از بینظیر ترین آثار تاریخی در جهان میباشد و بیانگر آن است که جوزجان در قدیم نیز از مکانهای بسیار مهم و محل تلاقی فرهنگها و تمدنهای بشری بوده که جزیی از افتخارات بزرگ و تاریخی مردم افغانستان به شمار میرود .
این مکشوفههای طلایی بجایمانده از دورههای کوشانیان و اشکانیان است و از شش گور (پنج زن و یک مرد) که ثروت سرشاری از جواهرات گرانبها را در خود جای داده بودند بدست آمده است. پیشینهٔ این گنجینه به سدهٔ یکم پیش از میلاد میرسد. آرایههای بدست آمده شامل سکهها، گردنبندهای تزئین شده با سنگهای گرانبها، کمربندها، مدالها و تاجها میباشد.