زیارتگاه خرقه پیامبر

از مشهورترین و معروفترین زیارتگاه‌های منسوب به پیامبر اسلام

زیارتگاه خرقه پیامبر واقع در ر ولایت قندهار

جدیدترین مطالب

خرقه پیامبر (ص)؛ زیارتگاه مسلمانان در قندهار

آثار منسوب به پیامبر (ص) از دیرباز تا اکنون مورد احترام مسلمانان بوده؛ به طوری که برای این آثار بناهای مذهبی مانند مساجد و زیارتگاه‌هایی اعمار شده است.این آثار بیشتر شامل تار ریش‌ها، تار موها، لباس‌ها و لوازم به جای مانده مانند: خرقه‌ها، شمشیرها و دیگر اشیای منسوب به آن حضرت می‌باشد.

 

زیارتگاه خرقه پیامبر واقع در ر ولایت قندهار
زیارتگاه خرقه پیامبر واقع در ولایت قندهار

از مشهورترین و مهم‌ترین زیارتگاه‌های آثار منسوب به پیامبر اسلام در افغانستان، زیارتگاه خرقه شریفه قندهار است. در این زیارتگاه خرقه‌ای در میان یک صندوق نگهداری می‌شود که منسوب به حضرت محمد (ص) پنداشته می‌شود.

خرقه شریفه از مهمترین و مشهورترین زیارتگاه های منسوب به پیامبر در افغانستان می باشد
خرقه شریفه از مهمترین و مشهورترین زیارتگاه های منسوب به پیامبر در افغانستان می باشد

 درباره خرقه پیامبر اسلام

در منابع تاریخی آمده است که این همان خرقه‌ای است که پیامبر و اهل‌بیت ایشان با دست‌های خود دوخته بودند و پس از وفات آن حضرت، امام علی(ع) طبق وصیت ایشان، خرقه را به اویس قرنی داده و او آن لباس را پوشید.

اهدای خرقه پیامبر توسط حضرت علی به اویس قرنی
اهدای خرقه پیامبر توسط حضرت علی به اویس قرنی

خرقه پیامبر جامه پشمی ضخیمی با رنگ آسمانی است که از پشم نازک خالص شتر درست شده است. دو آستین آن از طول دامن خرقه کوتاه‌تر و به تناسب قامت انسان، کوتاه به نظر می‌آید.

سفر خرقه پیامبر از مکه به قندهار

پس از وفات اویس، خرقه را در غار حرا نهادند و تا مدت‌ها در آنجا نگهداری می‌شد. تا اینکه یکی از صالحان به نام شیخ دوست محمد، آن را از مکه به بغداد منتقل کرد. بعدها این خرقه به فیض‌آباد بدخشان انتقال یافت و در آنجا نیز زیارتگاهی مخصوص آن ساخته شد که تا امروز نیز باقی است.

نمایی از کاشی کاری خرقه شریقه در قندهار
نمایی از کاشی کاری خرقه شریقه در قندهار

در سال 1181 ه.ق احمدشاه درانی ( احمدشاه بابا)، موسس سلسله درانی افغانستان، در بیست و دومین سال سلطنت خود دستور داد تا خرقه را از فیض‌آباد به قندهار ( که به عنوان پایتخت حکومت خود انتخاب کرده بود) منتقل کنند. در میان راه از بدخشان تا قندهار، خرقه را مدتی در کابل قرار دادند و محل قرار دادن آن نیز تا اکنون زیارتگاهی باشکوه است.

نمای دیگر از کاشی کاری زیابی زیارتگاه
کاشی کاری زیبای زیارتگاه خرقه شریفه

با طاق چهل زینه قندهار نیز آشنا شوید

محل عبور خرقه از راه شهرهای میدان، وردک، غزنه، مقر و قلات شهر صفا عبور کرده و به قندهار رسیده است. براساس کتاب «تاریخ خرقه شریفه قندهار»، در ربیع‌الاول سال 1182 ه.ق وارد قندهار گردید.

این خرقه در آغاز در« زاره مسجد» که در سال 1172 ه.ق به دستور احمدشاه ساخته شده بود، به امانت گذاشته شد و تا سال 1190 ه.ق نیز در همانجا بود.

صحن زیارتگاه خرقه شریفه در قندهار
صحن زیارتگاه خرقه شریفه در قندهار

با ولایت قندهار بیشتر آشنا شوید

ساخت زیارتگاه برای خرقه پیامبر

در کتاب « تاریخ خرقه شریفه قندهار» آمده است که ساخت گنبد قبر احمدشاه و جایگاه خرقه، پس از ورود خرقه به قندهار آغاز شد و بنا بود تا این گنبد به بهترین شیوه معماری ساخته شود. اما به علت وفات احمدشاه در 1186 ه.ق و با توجه به عدم تکمیل بنای گنبد تا این تاریخ، خرقه همچنان در مسجد زاره باقی ماند.

ساخت زیارتگاه توسط تیمورشاه
ساخت زیارتگاه توسط تیمورشاه

تیمورشاه فرزند احمدشاه، هم‌زمان با تکمیل گنبد آرامگاه پدر خود، عمارت جداگانه‌ای با مسجد و محوطه وسیع برای نگهداری خرقه در کنار این گنبد ساخت.

پس از تکمیل آن در سال 1190 ه.ق خرقه را از مسجد زاره به جایگاه مخصوص آن منتقل کرد و خرقه تا اکنون در این بنا نگهداری می‌شود. پس از انتقال خرقه به قندهار، جایگاه خرقه و مسجد و مدرسه آن تا به امروز به نام « زیارت خرقه» حفظ گردیده است و زائران ابتدا وارد مسجد شده و از آنجا به زیارتگاه خرقه که دارای گنبد جداگانه‌ای است، وارد می‌شوند.

زیارتگاه خرقه پیامبر محل نگهداری خرقه پیامبر
زیارتگاه خرقه پیامبر محل نگهداری خرقه پیامبر

درباره زیارتگاه خرقه و تعیین متولیان آن، فرمان‌ها و وقف‌نامه‌های متعددی از حکام و امرای افغانستان، از جمله احمدشاه، تیمورشاه و شاهان و شاهزادگان پس از آنها باقی مانده و تزئینات معماری و کتیبه‌هایی نیز در دوره‌های تاریخی بعدی به ساختمان آن افزوده شده است.

مطالب دیگر

بیشتر بخوانید

نظر دهید

ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد