مقبره تیمورشاه ابدالی

جدیدترین مطالب

در جنوب دریای کابل و در غرب لیسه عایشه درانی، آرامگاه تیمورشاه ابدالی قرار دارد. این بنا تنها یادگار باقیمانده از دوران حکومت ابدالی ها می باشد و گردشگران زیادی از آن دیدن می کنند.

 

مقبره شش ضلعی تیمورشاه ابدالی
مقبره شش ضلعی تیمورشاه ابدالی

 

تیمور شاه که بود؟

تیمور شاه ابدالی پسر احمد شاه ابدالی، دومین پادشاه سلسله‌ی ابدالیان بود. دوره‌ی حکومت او را از سال ۱۷۷۳ تا ۱۷۹۳ میلادی می‌دانند. تیمور شاه جنگ های بی‌شماری را در کارنامه حکومت خود دارد. ایشان همچنین هنر و فرهنگ و ادبیات را نیز مورد توجه قرار می‌داد و برای اعتلای آنها در افغانستان تلاش بسیار کرد.

 

دروازه ورودی مقبره شش ضلعی تیمورشاه ابدالی
دروازه ورودی مقبره شش ضلعی تیمورشاه ابدالی

 

او در اولین سفر خود به کابل، از آب و هوای آن بسیار خوشش آمد. سپس پایتخت حکومتش را از قندهار به کابل منتقل کرد.
تیمور شاه در سن ۴۹ سالگی در پیشاور به طرز مشکوکی از دنیا رفت. عده‌ای دلیل مرگ او را مسموم شدن گفته‌اند. اما از جزئیات و علت دقیق آن اطلاعاتی در تاریخ وجود ندارد.

 

مقبره تیمورشاه ابدالی از نمایی دیگر
مقبره تیمورشاه ابدالی از نمایی دیگر

 

نمای مقبره تیمورشاه ابدالی

زمان شاه پسر تیمور شاه برای پدرش آرامگاهی احداث کرد که بنای آن از شاهکارهای معماری آن زمان به حساب می آمد. بدنه این بنا به شکل یک چند ضلعی (به ظاهر شش ضلعی) است و یک گنبد لاجوردی رنگ بر فراز آن خودنمایی می کند.
این بنا دارای سه و یا چهار درب می باشد که هر کدام از آنها مستقیم به قبر تیمورشاه می رسد. دورتادور این آرامگاه اتاقک‌هایی ساخته شده‌اند. دو اتاق بزرگ‌تر نیز در دو سمت آن وجود دارد. این بنا که از خشت پخته و چونه ساخته شده، نماد معماری اصیل افغانستان در ۲۰۰ سال پیش می‌باشد.

 

تاکوی مقبره
تاکوی مقبره

 

مقبره تیمور شاه ابدالی همچون سایر آثار باستانی افغانستان طی جنگ‌ها و آشوب‌ها آسیب دید. اما در سال‌های اخیر وزارت فرهنگ و اطلاعات همراه با بنیاد آغاخان اقداماتی را در جهت بازسازی آن انجام دادند.

 

معماری درونی گنبد
معماری درونی گنبد

معماری کلکین های مقبره
معماری کلکین های مقبره

 

امروزه این مقبره یکی از مکان‌هایی است که گردشگران داخلی و خارجی در کابل به تماشای آن می روند.

مطالب دیگر

بیشتر بخوانید

نظر دهید

ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد