جدیدترین مطالب
گالری
معرفی ولایت ننگرهار
ولایت ننگرهار از جمله ولایت شرقی کشور افغانستان میباشد که در 150 کیلومتری شرق کابل و در نزدیکی گردنهی خیبر قرار گرفته است و دارای مساحتی به اندازه 8 هزار کیلومتر مربع میباشد. این ولسوالی از طرف غرب با ولایتهای کابل و لوگر، از طرف شمال با ولایت کنر، از طرف شمال غربی با ولایت لغمان و از طرف شرق با کشور پاکستان همسایه میباشد. بیشتر جمعیت این کشور را پشتونها تشکیل میدهند اگرچه سایر اقوام مانند تاجیکها و پشهایی نیز در این ولایت دیده میشوند.
ولایت ننگرهار به دلیل داشتن آب وهوای مناسب، ساحات تاریخی، محصولات و مناظر طبیعی دارای موقعیت استراتژیکی خوبی میباشد. ولایت ننگرهار را میتوان جز اقلیم مدینترانهای دانست زیرا سطح بارش باران در فصل زمستان در این ولایت بسیار زیاد است و در بعضی از گزارشها تا 390 میلیلیتر نیز اشاره شده است.
جاذبههای طبیعی ولایت ننگرهار
از لحاظ جغرافیایی باید گفت که ولايت ننگرهار را سلسله کوههای زیادی محاط کرده است. در شمال این ولایت سلسله کوههای فرعى هندوکش که از کوتل پردم آغاز ميشود و با دشت گمبيرى خاتمه مییابد.
سپينغر يکى از مشهور ترين کوه اقتصادى ولایت ننگرهار به طول 180 کیلومتر است که در جنوب ولایت ننگرهار قرار گرفته است. این سلسله کوه از ٨٤ کيلومترى شرق شهر پشاور آغاز و به سوى غرب تا نزدیکی ولايت لوگر امتداد يافته است.
سلسله کوههای سپینغر به دلیل ارتفاع زیادی که از سطح دریا دارد در بیشتر از فصول سال دارای برف میباشد و همین موضوع نیز باعث شده است که این رشته کوه دارای جنگلهای سرسبز و خرم می باشد. این سلسله کوه دارای درههای زیادی میباشد که عبارتند از باندر، مامند دره، کوت دره، دره جو، توره بوره.
تورغر کوه دوم بزرگ ننگرهار است که در قسمت جنوبی ننگرهار قرار گرفته است که از درونته آغاز و تا شرق کابل امتداد مییابد. طول تورغر نيز درحدود ١٥٠ کيلومتر و ارتفاع بلندترین قله بلند آن به ٤١٦٧متر میرسد.
آب و هوای ولایت ننگرهار
ولایت ننگرهار دارای رودهای زیادی نیست و شاید رود سرخرود مشهورترین رود این ولایت باشد که در بعضی از فواصل سال به دلیل بارش زیاد باران دارای آبهای سیلابی نیز میباشد. رود سرخرود از کوههای سپینغر سرچشمه میگیرد که در نهایت به رودخانه کابل میریزد.
ولایت ننگرهار به دلیل داشتن آب و هوای مساعد در چهار فصل سال و همچنین نزدیکی با بندر تجاری کراچی پاکستان، زمینه مناسب را برای انجام فعالیتهای اقتصادی در چهارفصل سال در این ولایت مهیا میکند و همین مورد باعث شده است که این ولایت جز ولایات تراز اول کشور محسوب شود.
ولسوالیهای ولایت ننگرهار:
ولایت ننگرهار یکی از پنج ولایت بزرگ افغانستان محسوب میشود. شهر جلال آباد به عنوان مرکز این ولایت شناخته میشود. این ولایت با در نظر گرفتن مرکز دارای با 23 ولسوالی میباشد که عبارتند از:
1-جلال آباد
جلال آباد مرکز ولايت ننگرهار است که نام قبلى آن بنا بر نقل قول هاى تاريخى جلالکوت بوده است.
2-کوزکنر
ولسوالى کوز کنر يکى از مناطق حاصلخيز و زراعتى ننگرهار است که آب زياد دارد. اين ولسوالى در ٢٥کيلومترى شمال شهر جلال آباد موقعيت دارد و درامتداد آن درياى کنر نيز جريان دارد و از ولسوالىهاى امن ننگرهار محسوب میشود.
3-مومندره
مومندره در ٤٠ کيلومترى شرق شهر جلال آباد موقعيت دارد و ولسوالى است که درياى کنر در ميان آن جريان دارد. بیشتر باشندگان این ولسوالی مصروف زراعت میباشند.
4-کامه
ولسوالى کامه نسبت به ولسوالى هاى ديگر اين ولايت داراى زمينهاى سبز و حاصل خيز است که با ولسوالى هاى گوشته و خيوه سرحد مشترک دارد.
5- بهسود
بهسود یکی از ولسوالى هاى پرنفوس ولایت ننگرهار محسوب ميشود که درنزديکى شهر جلال آباد موقعيت دارد.
6- رودات
ولسوالى رودات در ١٨ کيلومترى شرق شهر جلال آباد قرار گرفته است.
7-کوت
ولسوالى کوت در ٢٥کيلومترى شرق شهر جلال آباد موقعيت دارد.
8-بتى کوت
ولسوالى بتى کوت در ٣٠ کيلومترى شرق شهر جلال آباد قرار گرفته است و از جمله ولسوالیهای زیبا و سرسبز این ولایت شناخته میشود.
9- غنى خيل
ولسوالى غنى خيل در ٤٠ کيلومترى شرق جلال آباد قرار گرفته است. این ولسوالی نسبت به سایر ولسوالیهای دیگر پرجمعیتتر میباشد و بیشتر باشندگان این ولایت مصروف کار آزاد هستند.
10- نازيان
ولسوالى نازيان در ٥٠ کيلومترى جنوب شرق شهر جلال آباد موقعيت دارد که از جمله ولسوالیهای کوهستانی این ولایت میباشد که بيشتر باشندگان آن مصروف مالدارىاند.
11- اچين
اچين يکى از ولسوالىهاى دور افتاده ننگرهار است که در جنوب شرق شهر جلال آباد قرار گرفته است.
12- سپين غر
سپين غر در جنوب شرق شهر جلال آباد قرار گرفته است و با ولسوالى نازيان همسایه است،
13-دور بابا
دور بابا يکى از ولسوالى هاى مرزی ننگرهار است که بيشتر آن کوهها و تپهها احاطه کرده است . اين ولسوالى در ١٠٠ کيلومترى جنوب شرق شهر جلال آباد موقعيت دارد که زمين زراعتى آن کم و زيارت مشهور دور بابا نيز در اين ولسوالی میباشد.
14-درهی نور
دره نور يکى از ولسوالى هاى کوهستانى ننگرهار است که در ٤٧ کيلومترى شهر جلال آباد قرار گرفته است.
15- لعل پور
لعل پور ولسوالى مرزی ننگرهار است که در ٥٠ کيلومترى شرق شهر جلال آباد موقعيت دارد . درياهاى کنر و کابل از اين ولسوالى ميگذرد . مردم آن مصروف زراعت و مالدارى است و با ولسوالى گوشته همجوار و با پاکستان نيز سرحد مشترک دارد.
16-گوشته
گوشته نيز يکى از ولسوالى هاى مرزی ننگرهار است که در ٤٠ کيلومترى حومه شمال شرقى شهرجلال آباد موقعيت دارد . اين ولسوالى با ولسوالى کامه همجوار است و با پاکستان نيز همسرحد است.
17- سره رود
اين ولسوالى در ده کيلومترى غرب شهر جلال آباد موقعيت دارد، و بیشتر باشندگان این ولایت به زبان دری صحبت میکنند.
18- چپرهار
ولسوالى چپرهار در 15 کیلومتری جنوب شهر جلال آباد موقعيت دارد که با ولسوالى بهسود و شهر جلال آباد همسرحد است و از پرنفوسترین ولسوالیهای ننگرهار محسوب میشود.
19- خوگيانى
ولسوالى خوگيانى در ٢٠ کيلومترى جنوب غرب شهر جلال آباد موقعيت دارد. از آنجایی که کوه سپینغر در یک طرف این ولایت قرار گرفته است، باعث وجود آب وهوای سرد در این ولایت شده است.
20- هسکه مينه
ولسوالى هسکه مينه همسرحد ولسوالى کوت است که در جنوب شهر جلال آباد موقعيت دارد. این ولسوالی دارای کوهها و تپههای زیادی میباشد.
21-پچيراگام
اين ولسوالى در٣٥ کيلومترى حومه جنوبى شهر جلال آباد موقعيت دارد و با ولسوالى چپرهار همسایه است. زمين هاى اين ولسوالى حاصلخيز است و بيشتر مردم آن زراعت پيشه هستند .
22-شيرزاد
ولسوالى شيرزاد در 60 کیلومتری غرب شهر جلال آباد موقعيت دارد. زمين هاى وسيع براى کشت در آن موجود است و اقتصاد باشندگان آن نيز خوب است .اين ولسوالى با ولسوالى هاى حصارک و خوگيانى همسایه است.
23-حصارک
ولسوالى حصارک در ١٢٠ کيلومترى جنوب غرب شهر جلال آباد موقعيت دارد. بيشترباشندگان اين ولسوالى زراعت پيشه و تجارت آزاد دارند.
السلام علیکم
در معرفی ولایت ننگرهار چند اشتباه نوشتاری وجود دارد که فکر میکنم باید درست شود. بطوری مثال.
ولایت را کشور، ولایت را ولسوالی ذکر کردن.
گرچه کاری را که تیم شما انجام داده است فوق العاده زیبا است.
تشکر از آتیس.
درست است. نظرات شما را به تیم محتوا اعلام میکنم تا اصلاحات صورت گیرد.