جدیدترین مطالب
گالری
طاق بست
ولایت هلمند در جنوب افغانستان یکی از ولایات با شکوه و مهم کشورمان میباشد. هلمند با پیشینهی درخشان و داستانهای بی شمار تاریخی برای گردشگران داخلی و خارجی بسیار محبوب است. در نزدیکی لشکرگاه در مرکز هلمند شهری تاریخی با نام بست قرار داشته است. قلعهی این شهر و دروازهی آن از آثار به جا ماندهی عصر غزنویان است.
پیشینه ی تاریخی قلعه و طاق بست
شهر بست در ده کیلومتری لشکرگاه در مرکز هلمند واقع بوده است. در این شهر قلعهای باستانی با نام قلعهی بست ساخته شده بوده که در واقع محل اقامت شاهان غزنوی در زمستانها بوده است. امروزه از این قلعه چیزی باقی نمانده و بیشتر از نود فیصد آن تخریب شده است. اما دروازهی این قلعه هنوز استوار و محکم بر جای خود ایستاده است.
مورخان قدمت این قلعه و طاق آن را به پیش از اسلام نسبت میدهند. و معتقدند که ساخت آن در قرن 11 تکمیل شده است. در طی سالیان دراز و جنگ های فراوانی که در این منطقه روی داده، این مکان آسیبهای بی شماری دیده است.
در حملهی اعراب، شهر بست به شدت تخریب شد و بعد از آن در زمان غزنویان مرمت گشت و اقتدار خود را بازیافت. بعد از آن علاءالدین غوری دوباره این شهر و قلعه ی باستانی آن را ویران کرد و دوباره بازسازی شد. این روند ویرانی و بازسازی چندین بار در طول تاریخ تکرار شد تا در نهایت در زمان تیمور با قطع کردن شریانهای حیاتی شهر و بستن نهرها، آن را به کلی نابود کرد.
شکل ظاهری طاق بست
قلعه ی بست از خشت خام و طاق ورودی آن از خشت پخته ساخته شده بود. معماری این بنا همچون سایر آثار باقی مانده از دورهی غزنویان بسیار سنتی و ساده میباشد. شکل هلالی این طاق دروازهای شاید مانند هلال ماهی باشد در شب های تاریک هلمند. ماهی که شاهد جنگها و خونریزیهای فراوان بوده و قدرت طلبی بشر زخمهای زیادی بر قد و قامت او زده است.
طاق بست یکی از مهمترین آثار باستانی افغانستان میباشد. اهمیت این دروازه به قدری ست که عکس آن بر اسکناسهای صد افغانی افغانستان نیز نقش بسته است. البته اگر این بنا زبان داشت میگفت چه فایده از چاپ تصویرش بر روی اسکناسها در حالی که به خودش هیچ توجهی نمی شود! تاکنون 40 فیصد از این دروازهی طاقی شکل از بین رفته است. اگر به همین منوال ادامه یابد، شب های هلمند دیگر ماه نخواهند داشت.