بودای بامیان

تندیس هایی در دل کوه های بامیان افغانستان

منطقه گردشگری بامیان در یونسکو ثبت شده است

جدیدترین مطالب

بودای بامیان در حدود 1500 سال قبل در دل کوه های بابا، ساخته شده‌اند.

موقعیت مکانی بودای بامیان در 230 کیلومتری کابل پایتخت افغانستان قرار دارد. دو تندیس در فاصله‌ی 800 متری از هم قرار دارند و تندیس کوچک از بودا در سال 507 میلادی و تندیس بزرگ در سال 554 میلادی ساخته شده اند.

فاصله 800 متری دو تندیس از یکدیگر
فاصله دو تندیس از یکدیگر 800 متر می باشد

تندیس بزرگ با ارتفاع 53 متر صلصال نام داشت و تندیس کوچک تر با ارتفاع 35 متر، شمامه نامیده می‌شد که مجسمه بزرگ چهره‌ی مردی را به تصویر کشیده و تندیس کوچک زنی را به نمایش در آورده است. این تندیس‌های عظیم بودا، در کنار مجموعه‌‌ای از بناهای تاریخی، از جاذبه‌های اصلی گردشگری افغانستان می‌باشند.

این مجموعه تاریخی در دل صخره‌های کوهپایه‌های دره تاریخی بامیان در زمان امپراطوری کوشانیان در قرن‌های چهارم تا پنجم میلادی ساخته شدند.

ارتفاع بودا در مقایسه با قد یک انسان
ارتفاع بودا در مقایسه با قد یک انسان

ویژگی های بودای بامیان

این دو تندیس تا قبل از تخریب بزرگ‌ترین تندیس‌های بودا و بلندترین مجسمه‌های سنگی در جهان به شمار می‌آمدند. بودای بامیان نشان‌دهنده سبک هنر یونانی و بودایی بوده است که در مناطق آسیای مرکزی به ویژه در افغانستان رواج داشته است.

ویژگی دیگر این پیکرهای بودا این بود که در حالت ایستاده قرار داشتند، در حالی که اکثر تندیس‌های بودا در جهان در حالت خوابیده یا نشسته ساخته‌ شده‌اند.

همچنین این تندیس ها با راهروها و اتاق‌های متعدد که اکنون در دل کوه به صورت مغاره درآمده‌اند، راه داشتند و احتمالا راهبان بودایی در این مکان‌ها به عبادت و آموزش و نیایش مشغول می‌شدند.

این اتاق‌ها با شیوه‌ ویژه‌ای در دل تپه‌ها کنده شده‌اند و سقف بسیاری از آنها نقاشی شده است.

در کنار بودا، اتاق هایی برای راهبان قرار داشته است
در کنار بودا، اتاق هایی برای راهبان قرار داشته است

آیین بودا یا بودیسم مدت زمان طولانی به عنوان یکی از مذهب‌های رسمی شبه‌قاره هند و آسیای مرکزی شناخته می‌شد. در اوایل دوره کوشانی افغانستان که در مسیر جاده ابریشم قرار داشت، صومعه‌ها و زیارتگاه‌هایی برای بودا از جمله این بودای بامیان ساخته شدند.

نقاشی از تندیس های بودا از قرن 19
نقاشی از تندیسهای بودا بامیان توسط الکساندر برنس، او آنها را در ۱۸۳۲ هنگام دیدن کردن بامیان دیده بوده‌است.

تخریب بودای بامیان

بودای بامیان در طول تاریخ تلخی‌های زیادی چشید، تا اینکه در سال 2001 میلادی رهبر طالبان اعلام کرد که باید تمام مجسمه‌ها و نمادهای غیراسلامی از کشور پاک شوند و از بین بروند. به همین ترتیب در ماه مارس سال 2001 طالبان با مواد منفجره پایه‌های مجسمه ها را سست کردند و بخشی از مواد منفجره را در قسمت بالایی قرار دادند و آن را به قطعه‌های ریزی تبدیل کردند.

بودای بامیان
از بودای بامیان محل تخریب شده باقی مانده است

باغ بابر کابل جاذبه تاریخی و زیبا

  مسجد جامع هرات

بازسازی بودای بامیان

در دوران پس از طالبان زمزمه‌هایی برای بازسازی این مجسمه‌ها وجود داشت که تاکنون اقدام جدی صورت نگرفته است. اما به کمک چینی ها هولوگرامی از تندیس بر روی جای خالی آن طراحی و اجرا شده است.

تندیس بزرگ 56 متر ارتفاع داشت
تندیس بزرگ 53 متر ارتفاع داشت

هولوگرام شبیه سازی شده از تندیس بزرگ
هولوگرام شبیه سازی شده از تندیس بزرگ

 گردشگری بودای بامیان

هر ساله شهر بامیان میزبان هزاران گردشگر داخلی و خارجی می باشد که شماری از این گردشگران از منطقه‌ی بودای بامیان نیز دیدن می‌کنند و به این منطقه‌ دیدنی که از هزاران سال پیش به جای مانده می‌نگرند.

 

مطالب مرتبط

بیشتر بخوانید

نظر دهید

ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد