جدیدترین مطالب
گالری
ولایت تخار یکی از ولایات زراعتی و سرسبز افغانستان میباشد که در حدود 400 کیلومتر با کابل فاصله دارد. این ولایت از طرف شرق با ولایت بدخشان، از طرف غرب با ولایت قندوز، از جنوب با ولایت بغلان و جنوب شرق با ولایت پروان همسایه میباشد. هرچند که این ولایت از قسمت شمال خود با کشور تاجیکستان نیز سرحد مشترک دارد. از نظر آب و هوایی نیز این ولایت دارای تابستان نسبتا گرم و زمستانی سرد میباشد.
ولسوالی های ولایت تخار
تالقان شهری تاریخی و مرکز ولایت تَخار در شمال افغانستان است.این شهر در ۴۰۳ کیلومتری شمال شهر کابل و در یک منطقه زلزله خیز قرار گرفته است. تالقان دارای فرودگاهی خاکی است و راه فیض آباد (مرکز ولایت بدخشان ) به قندوز/ کندوز (مرکز ولایت قندوز) از آن می گذرد. این شهر از طریق شهرهای خان آباد ( واقع در ولایت قندوز ) ـ بَغلان ـ چاریکار (مرکز ولایت پروان ) به کابل مرتبط می شود.
آنگاه كه افغانستان در نیمه سده بیستم در تشكیلات اداری از هفت ولایت به ولایات متعدد تقسیم شد شهر تالقان در سال 1341هـ ش مركز ولایت تخار قرار گرفت. نام این شهر از گذشته ها به این سو در متون تاریخی و جغرافیایی به اشكال طالقان، طایقان، طایكان، طاركان و تالقان ضبط شده است. دراكثر منابع از دو طالقان سخن رفته است. یكی طالقان تخارستان و دیگر طالقان جوزجان. غلات و میوه به وفور در بازار شهر تالقان دیده میشود به طوری که شهر تالقان در سفرنامه مارکوپولو نیز به عنوان مرکز بزرگ غلات یاد شده است.
علاوه بر مرکز، ولایت تخار دارای 16 ولسوالی دیگر میباشد که عبارتند از
ولسوالی ورسج
ولسوالی فرخار
ولسوالی کلفگان
ولسوالی دشت قلعه
ولسوالی چاه آب
ولسوالی بهارک
ولسوالی خواجه بهاالدین
ولسوالی رستاق
ولسوالی بنگی
خواجه غار، هزار سمچ ، ینگی قلعه، اشکمش، چال، نمک آب و درقد از دیگر ولسوالی های ولایت تخار می باشد.
آثار باستانی ولایت تخار
تخار یکی از ولایات تاریخی بوده و قدامت آن به زمان اسکندر مقدونى برمیگردد. میتوان گفت تخار یک ولایت باستانی در قلب آسیا است. یکی از مهمترین مناطق تاریخی این ولایت شهر تاریخی آی خانم یا ماه بانو میباشد.
آی خانم نام شهری یونانی در ولایت «تخار» در شمال افغانستان است که 2200 سال پیش توسط «اسکندر مقدونی» برای سهولت در تجارت بین آسیا و اروپا ساخته شد. آی خانم نام یک مکان باستانی و تپه نسبتاً همواری در ولسوالی دشت قلعه و در تقاطع رود «آمودریا» و «کوکچه» در شمال افغانستان است.
سنگ بنای این شهر نیز توسط اسکندر، سردار مقدونی، کار گذاشته شدهاست که اکنون در موزه کابل نگهداری میشود. قدمت این سنگ بنا به حدود 300 سال قبل از میلاد مسیح میرسد و گفته میشود که تنها شیء در جهان است که اسکندر قطعاً آن را لمس کرده و شاید یکی مهمترین و هیجان انگیزترین کشفهای باستانشناسی قرن بیستم در افغانستان، کشف این شهر یونانی باشد
تخار داراى مناطق زياد تاريخى بوده که مى توان از مشهور ترين آن بنام هاى زيارت خواجه بهاالدين، زیارت خواجه خضر، زیارت حضرت ( واقف) ، زیارت خواجه (چنگال ) ، پير فرخار و قلعۀ ذوبين نام بُرد.