جدیدترین مطالب
گالری
معرفی ولایت وردک
ولايت وردک از ولايات مركزي افغانستان است. اين ولايت كوهستاني نقطهي دسترسي مناطق مركزي، غرب و جنوب و جنوب غربي كشور به پايتخت ميباشد و شاهراه كابل – هرات و مسير كابل به هزاره جات از آن مي گذرد. این ولایت از طرف شمال با ولایت پروان، شمال شرق با ولایت کابل، از طرف شرق با لوگر، از جنوب با ولایت غزنی و از غرب با ولایت بامیان همسایه میباشد.
آب و هوای ولایت وردک
از نقطه نظر آب وهوا باید گفته شود که این ولایت جز ولایات کوهستانی افغانستان میباشد که دارای آبوهوای سردو کوهستانی میباشد به طوری که دارای زمستانهای کاملاً سردی میباشد. اما برعکس در فصل بهار و تابستان دارای آب وهوای بسیار معتدل و مناسب میباشد. از جمله زیباییهای این ولایت میتوان به سلسله جبال کوه بابا اشاره کرد که بیشتر این ولایت را تحت سلطه خود قرار داده است. رشته کوه بابا باعث شده است که رودخانههای افغانستان نظیر رودخانه کابل و رودخانه هلمند از این ولایت سرچشمه بگیرد و به سمت غرب ولايت جريان پیدا کند درحالي كه مسير درياهاي ميدان و جلگه به سمت غرب است و در نهايت به درياي كابل مي رسد.
مسير هاي درياهاي ولايت ميدان شاهد تقسمات ديگري نيز هست، بطوري كه مسير درياي هلمند هزاره نشين و مسير درياهاي ميدان و جلگه بيشتر پشتون نشين است. ارتفاعات مركزي ولايت ميدان وردك باعث جدايي دو ناحيه ي شرقي و غربي ولايت شده و از نظر آب و هوا نيز شاهد تفاوتهايي هست.
نواحي شرقي ولايت از آب و هواي گرم تري برخوردار هستند و دردره هاي باز آن انواع ميوه و سبزي جات به عمل مي آيد. درحالي كه نواحي غربي به دليل ارتفاع زياد و سرما و نبود زمين از لحاظ تعدد محصولات بدست آمده فقير مي باشد. در نيمه ي شرقي ولايت به دليل منابع آبي فراوان، زمين و هواي مساعد كشت و كار رونق خوبي دارد و سطح اقتصادي مردم را مي توان متعادل توصيف كرد ولي در نيمه ي غربي ولايت به هيچ وجه وضعيت مساعد نيست. از دیگر زیباییهای این ولایت میتوان به دره تنگی اشاره کرد که چشم هر بینندهای را به خود جلب میکند.
ولسوالى ها
١-ميدان شهر
ميدان شهر مرکز ولايت ميدان وردک در ٣٥کيلومترى غرب کابل موقعيت دارد که مساحت آن ٣٤٥ کيلومتر مربع میباشد. ازجمله مناطق تاریخی این ولایت میتوان به گنبدشاه که مربوط به جغتای میباشد اشاره کرد. بیشتر باشندگان این ولایت مصروف زراعت ، باغدارى ، مالدارى و تجارت هستند.
٢-سيدآباد
ولسوالى سيدآباد از ولسوالى هاى درجۀ اول اين ولايت محسوب ميشود که در ٣٥کيلومترى ميدان شهر و در مسير شاهراه کابل قندهارموقعيت دارد .
٣-جغتو
ولسوالى جغتو در ١٢٤کيلومترى ميدان شهر در جوار ولايت غزنى موقعيت دارد. بیشتر مساحت این ولسوالی را دشتهای وسیع تشکیل داده است
٤-ولسوالى چک
ولسوالى چک در ٤٠ کيلومترى ميدان شهر موقعيت دارد. این ولسوالی برای مردم ولایت لوگر دارای اهمیت بیشتری میباشد چرا که دریای لوگر از این ولایت سرچشمه میگیرد.
٥-نرخ
نرخ ولسوالى میباشد که در ٨ کيلومترى جنوب و جنوب غرب ميدان شعر موقعيت دارد. سيب هاى اين ولسوالى از شهرت خوب برخوردار میباشد و يک معدن بزرگ گروميت نيز در ولسوالى نرخ وجود دارد.
٦-جلريز
ولسوالی جلریز در ٣٠ کيلومترى ميدان شهر موقعيت دارد.مزار پوشته و کشک تپه از مناطق باستانى اين ولايت محسوب میشود و باشندگان آن به طور عموم مصروف زراعت و مالدارى ميباشند.
٧-حصه اول بهسود
اين ولسوالى در ٥٥ کيلومترى غرب ميدان شهر موقعيت دارد شينيه از مناطق تاريخى اين ولسوالى است و درياى هلمند که از اين منطقه ميگذرد زيبايى اين ولسوالى را دوچندان کرده است. مردم اين ولسوالى مصروف زراعت و مالدارى ميباشند؛ اما در بخش صنايع دستى نيز مهارت دارند
٨-بهسود مرکزى
بهسود مرکزى در١١٣ کيلومترى ميدان شهر موقعيت دارد باشندگان اين ولسوالى مصروف صنايع دستى ، زراعت و مالدارى ميباشند . قوقرون از مناطق تاريخى اين ولسوالى است و معدن مشهور آهن ( حاجى گک ) نيز در اين ولسوالى موقعيت دارد.
٩-دايمرداد
ولسوالی دايميرداد در ٩٠ کيلومترى ميدان شهر موقعيت دارد .قلعۀ ارگ ، کافر قلعه ، کتب تپه ، قلعۀ بودک ، تپه چتو و لوى بودک از مناطق تاريخى اين ولايت محسوب ميشود.
واقعا” زیباست، ما باید بیشتر تلاش کنیم و زیبایی های کشور مان را به تصویر بکشیم. تشکر فراوان