جدیدترین مطالب
گالری
معرفی ولایت غور
ولایت غور یکی از ولایتی است که تقریبا در مرکز جغرافیایی افغانستان واقع شده است و در میان ولایتهای بامیان، دایکندی، جوزجان، فاریاب، هرات و هلمند قرار گرفته است. وجود مناره جام از دوره غوریها نشانگر تاریخی بودن این ولایت میباشد. اگر میخواهید بیشتر در مورد این ولایت بدانید کافی است که با آتیس همراه باشید…
شهرچغچران در ابتدا به عنوان مرکز این ولایت شناخته شده بود اما از سال 1393 به بعد بنا به درخواست فرهنگیان و جوانان و با همکاری ریاست اطلاعات و فرهنگ مرکز این ولایت از چغچران به فیروزکوه انتقال یافت.
آب و هوا و موقعیت جغرافیایی
از نظر آب و هوا نیز میتوان گفت که بیشتر این مناطق را کوهستانها تشکیل میدهد و در بسیاری از مناطق آب و هوای سرد حاکم است. به طوری که در بعضی از مناطق با شروع فصل پاییز و زمستان و بارش سنگین برف راههای مواصلاتی برای چندین ماه بسته میباشد. اما مناطق با آب وهوای معتدل و گرم نیز در بعضی از نقاط این ولایت وجود دارد. وجود سه رودخانه هریرود، فراه رود و مرغاب در ولایت غور بر زیبایی این ولایت افزوده است.
شهر فیروزکوه در کنار رود هریرود واقع شده است که با شهر هرات حدود 380 کیلومتر فاصله دارد. از جمله دلایل اهمیت این شهر میتوان به این مورد اشاره کرد که این شهر حدود صدسال به عنوان مرکز فرمانروایی سلسله غوریان بوده است.
اکثريت ساکنين ولايت غور به زبان درى صحبت مى کنند و در کنار آن مردم لعل و سرجنگل که با ولايت باميان همسایه است به زبان هزارگى صحبت مى نمايند.
ولسوالی های ولایت غور
این ولایت دارای ده ولسوالی به نامهای: فیروزکوه؛ پسابند، تولک، تیوره، ساغر، دولت یار؛ چار سده؛ شهرک و لعل و سرجنگل میباشد.
مانند سایر ولایات افغانستان، عمده فعالیت های اقتصادی مردم زراعت و مالداری میباشد. عمده ترین محصولات زراعتی شامل گندم، جو، جواری، کچالو، پیاز و میوه خشک و حبوبات شامل باقلی، لوبیا و ماش میباشد.
آثار تاریخی
اولین آثار تاریخی که بلافاصله بعد از شنیدن ولایت غور به ذهن هر شنوندهای خطور میکند، منارهای جام میباشد که بازتاب کننده تاریخی بودن این ولایت میباشد.منار جام در ٦٠ کیلو متری شمالشرق ولسوالی شهرک در قریۀ موسوم به جام موقعيت دارد.منار جام در زمان سلطنت غياث الدين غورى در سال ١٢٠٢ ميلادى (دورۀ غورى ها) بنا يافته است، که بعد از منار قطب دهلى (هندوستان)، دومين منار از لحاظ بزرگى و معمارى قديمی بوده و از جمله شاهکارهاى نادر جهان محسوب ميشود.
از دیگر مناطق باستانی می توان به منطقه کشک کهنه در ولسوالی دولت یار که دوره بوداییها را انعکاس میدهد و همچنین قلعه ضحاک که در حومهی شهر چغچران که .قدمت آن به هفت هزار سال قبل برمیگردد اشاره کرد.
صنایع دستی
صنايع دستى در ولايت غور مطلق مخصوص زنان است. زنان غور در دوختن لباس های محلی مانند پیراهن، چپن، چادر و کلاه زنانه و مردانه مهارت خاصی دارد. علاوه بر این قالیچههایی که در ولسوالی تولک بافته میشود به دلیل اینکه تصاویر سلاطین غور و منار جام بر روی آن نقش بسته است، شهرت جهانی پیدا کردهاند.