جدیدترین مطالب
گالری
معرفی ولایت سمنگان
ولایت سمنگان یکی ازولایات تاریخی وباستانی افغانستان است که درگذشتههای بسیاردور بنامهای “سوم نشینان” و “سمنیار” نیزیاد میشده و اما قرنهاست که بنام “سمنگان” شناخته میشود.
مرکز این ولایت شهر “ایبک” نام دارد. آب و هوای ایبک شهرت زیاد داشته چنانچه گفتهاند: آب ایبک، نان ایبک، خواب ایبک.
از نظر موقعیت این ولایت بین ولایات بلخ و بغلان در شمال کشور قرار گرفته است که با کشورهای تاجیکستان و ازبکستان نیز همسایه میباشد.
علاوه بر این وجود کوتل چنغور هندوکش و زمینهای زراعتی منطقهی ایبک در جنوب این ولایت و وجود دشت ریگزار، آبدان علم و دریای آمو در شمال بر زیباییهای این ولایت افزوده است.
بیشتر باشندگان این ولایت را پشتون، هزارهها، ازبک، تاجیک، ترکمن، ایماق و عرب تشکیل دادهاند که بزکشی و شکار آهو ازجمله مهمترین تفریحات مردمان این ولایت میباشد.
اقتصاد ولایت سمنگان علاوه بر باغداری ( باغات شفتالو، پسته، آلو، زردآلو و بادام) بر استخراج زغال سنگ از ولسوالیهای دره صوف بالا و پایین و روی دو آب استوار میباشد. همچنین مردمان ولایت سمنگان بر تولید قالین و سایر صنایع دستی نیز مهارت دارند.
ولایت سمنگان مانند بسیاری ازمناطق شمال افغانستان دارای پیشینه دراز تاریخی است.
سمنگان ازآن جهت نيز شهرت داردکه داستان آمدن رستم پهلوان افسانهای وهمسر شدن وی با “تهمینه” دخترشاه سمنگان ودرنتیجه بدنيا آمدن سهراب پسر رستم ازاین دختر و … با زیبایی ويژهای در اثر بزرگ حماسی و ماندگار شاهنامه فردوسی بازتاب یافته است.
تخت رستم که به عنوان بزرگترین مکان تاریخی درسمنگان به حساب می آید، ازهمین زاویه شهرت وسیع یافته وسالانه شمارزیادی ازمردم ازداخل وخارج کشور به دیدن این مکان تاريخی و جالب می آیند. تخت رستم دریک بلندی قرارگرفته وازاین بلندی تماشای شهر ایبک منظره دلپذیر وخوشایندی را ترسیم می نماید.
مکانهای تاریخی ولایت سمنگان
علاوه بر تخت رستم، حضرت سلطان، مغازههای بزرگ سبک بودیزم، مجسمههای خاکی سرخرنگ اشاره کرد.
همچنین ازجمله دریاها و بندهای معروف این ولایت میتوان به دریای تاشقرغان که به عنوان بزرگترین منابع آبی ولایت سمنگان اشاره کرد.
بند آب کلی که بین ولسوالیهای روی دوآب و حضرت سلطان و بند آب قچن دره بین ولسوالیهای خرم و سارباغ و شهر ایبک از دیگر بندهای این ولایت میباشند.
مناطق “هزارسوم”، قره کمر، شهرکهنه، رباتک، 4قلعه،کافرقلعه، غاریارملک ودهها مرکزخورد وبزرگ دیگرازجمله مکانهای تاریخی در ولایت سمنگان به حساب می آیند که نشانه های از تاريخ کهن اين ولايت اند.
غذاهای محبوب در بین مردمان این ولایت
قابلی ازبکی و داشی ازبکی ازغذاهای مشهوردر ولایت سمنگان به حساب می آید و درمیان باشندگان این ولایت و بيرون از آن بسیار محبوب است هم چنان که کچری قروت درمیان مردم عرب تباراین ولایت طرفداران بی شماردارد.
“سيخ کباب” شهر ايبک از شهرت فراوانی برخوردار است که با نحو و سليقهء خاصی تهيه ميشود.
ولسوالی و روستاهای ولایت سمنگان
ولایت سمنگان درکنار شهرایبک، دارای شش واحداداری می باشد: ولسوالیهای حضرت سلطان، خرم وسارباغ، دره صوف بالا، دره صوف پایان، روی دوآب و فیروزنخچیر.
چهار اولیا، سرولنگ، زیرکی، حسنی، کمج، تور، رشک، نوالی، شیخه، شب باشک، دروازه، جرس، خواجه گنج، خواجه بلند، گرگ کشته، نوروزا، پای کوتل. پسقل، جهارده، کوته، نوامد، سرخشهرتیوه تاش، تیرگ، خمی حوض از جمله روستاهای این ولایت میباشند.