تخت رستم

تخت رستم با قدمتی ۳۵۰۰ ساله

تخت رستم از نمایی بالا

جدیدترین مطالب

معرفی تخت رستم

ولایت سمنگان یکی دیگر از ولایات کهن و پر آوازه ی افغانستان است. این ولایت خوش آب و هوا که در شمال کشورمان واقع شده، هر ساله میزبان میهمانان جشن گل سرخ می باشد. باستان شناسان می گویند کوه های سمنگان محل زندگی انسان های عصر حجر بوده اند. در دوران قبل و بعد از اسلام نیز سمنگان یکی از مراکز فرهنگی مهم افغانستان به شمار می آید.

 

تخت رستم با قدمتی حدود 3500 سال
تخت رستم با قدمتی حدود 3500 سال

این مکان تاریخی، مهم ترین دلیل شهرت جهانی سمنگان است. این تخت عظیم سنگی با قدمت حدود 3500سال، یکی از مهم ترین بناهای به جا مانده از دوره ی بوداییان می باشد. محیط توپ رستم حدود 85متر است و در اطراف آن غار ها و اتاق های متعددی وجود دارد. بوداییان از این اتاق ها به عنوان معبد یا بت خانه استفاده می کردند. آنها بت های خود را در این مکان نگه داشته و به عبادت آنها می پرداختند. این تخت همچنین دارای حفره هایی برای نگه داری و مخفی نمودن اشیای گران بها و مسکوکات آن زمان بوده است. هنر هیکل تراشی و مجسمه سازی نیز در این دوره بسیار مرسوم بوده و رونق داشته است. نشانه های این هنر بر روی دیوارها به وضوح قابل مشاهده می باشد.

وجود حفرههای اطراف تخت رستم
وجود حفرههای اطراف تخت رستم

امروزه غار ها و اتاق ها تا 15درصد تخریب شده اند. خود تخت یا توپ رستم نیز به بازسازی احتیاج دارد. در اطراف این بنا علاوه بر اتاق ها و غار های آن، معادنی هم وجود دارد. حوضچه هایی نیز دور تا دور تخت رستم ساخته شده بوده، تا این بنا را از حملات دشمنان حفظ کند. این حوضچه ها که اکنون خشک شده اند، همچنان در اطراف تخت رستم وجود دارند.

وجود حوضچه ها اطراف تخت رستم
وجود حوضچه ها اطراف تخت رستم

غارهای اطراف تخت رستم
غارهای اطراف تخت رستم

باور مردم در مورد تخت رستم

تخت رستم با چنان ابهتی در دل ایبک، مرکز سمنگان نشسته که گویی رستم آن را بنا نموده تا جاودانه باشد.  شکوه و جلال این توپ یا تخت عظیم سنگی با گذشت سالیان دراز، هنوز هم دیدنی ست. بی شک هر بیننده ای با دیدن این بنا می تواند به هنر و قدرت مردمان آن عصر پی ببرد.

مردم افغانستان معتقدند تخت رستم به دست رستم ساخته شده و زرتشت ده سال روی آن زندگی کرده است. طبق باور مردم، رستم قهرمان شاهنامه این تخت را برای خود ساخت. تهمینه دختر شاه سمنگان نیز اتاق های اطراف آن را بنا کرد. سپس آن ها مراسم عروسی خود را در این مکان برگزار کردند. عده ای می گویند که رستم فرمان های خود را نیز بر روی این سنگ یا توپ صادر می نموده است.

تخت رستم
تخت رستم

در افغانستان و به خصوص مناطق شمال آن، آثار زیادی از زمان بودا به جا مانده است. تخت رستم در سمنگان یکی از کهن ترین و مهم ترین این آثار می باشد. اما افسوس که با گذشت زمان و به دلیل نداشتن دیواره ای محافظ، این بنا هر روز فرسوده تر می شود. قرار گرفتن آن در کنار جاده که محل تردد وسایل نقلیه است نیز به فرسودگی آن دامن می زند. اما با همه ی این اوصاف، تخت رستم هنوز هم محکم و استوار پذیرای بازدیدکنندگان خود می باشد.

تخت رستم از نمایی بالا
تخت رستم از نمایی بالا

حضور توریست های خارجی در تخت رستم
حضور توریست های خارجی در تخت رستم

مطالب دیگر

بیشتر بخوانید

نظر دهید

ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد