جدیدترین مطالب
گالری
شهر غلغله بامیان؛ میراث فرهنگی جهان
شهر غلغله یک محوطه باستانی در ولایت بامیان است که در سده ششم میلادی ساخته شده بود. این محوطه باستانی به وسعت چهار تا پنج هکتار زمین، در منطقه سعید آباد و مقابل تندیسهای بودا و بر روی یک تپه در ارتفاع 100 تا 140 متری موقعیت دارد.
براساس گفتههای بعضی از تاریخ نویسان، این شهر در مقاطع زمانی مختلف مهد حکمرانی پادشاهان بودایی و اسلامی بوده است. اما اکنون جز چند مغاره، تعدادی از دیوارهای تخریب شده، چند برج دیدهبانی و یک مناره مسجد چیز دیگری باقی نمانده است.
شهر غلغله در زمان آبادی خود به نام شهر بامیان یا بالاحصار بامیان یاد میشده و روزگاری پایتخت سلسله پادشاهان « آل شنسب» بوده است. بنابر باور اکثر مورخان، شهر غلغله در زمان سلطنت خاندان شنسبانیه غوری توسط سلطان «علاءالدین جهان سوز» ساخته شد و پس از آن سالها به عنوان پایتخت حکمرانی این خاندان باقی ماند.
این شهر به دلیل ویژگیهای تاریخی که دارد از سال 2012 به عنوان میراث فرهنگی جهانی در فهرست آثار یونسکو به ثبت رسیده است. شهر غلغله یکی از هشت مکان تاریخی(هر دو مجسمه های بودا، شهر غلغله، شهر ضحاک، قلعه کافری، قلعه گوهر گین، شهر بربر، بنای تاریخی چهل برچه، قلعه الله داد) بامیان است که سالانه صدها گردشگر داخلی و خارجی را به خود جذب میکند.
با دیگر مکان های تاریخی ولایت بامیان آشنا شوید
معماری ماهرانه شهر غلغله
شهر غلغله از دور نمای چندانی ندارد، اما هر گردشگری که وارد شهر شود به شگفتیهای معماری آن پی برده و از متمدن بودن فرهنگ آن زمان ساکنان این منطقه مطلع میشود.
دیوارهای منازل و قصر که در بالاترین منطقه این تپه قرار دارد، با عرض حدود یک متر ساخته شده و گنبدهای زیبا و باشکوهی دارد. آثار به جا مانده از این شهر نشان میدهد که ساخت خانهها به صورت ماهرانهای انجام شده است. شکل جالب راهپلههای آن زمان در برخی از منازل دو طبقهای، یکی از نشانههای مهارت آنان در کار ساختمان سازی است.
مورخان معتقدند بعضی از مغارههایی که در دامنههای تپه این شهر دیده میشود، امکان دارد به دو جهت ساخته شده باشند: برای نگهداری حیوانات و یا به عنوان مراکز نگهداری تسلیحات جنگی.
برخی از تاریخ نگاران معاصر افغانستان، جمعیت این شهر را در زمان آبادی آن را تخمین زدهاند. کاظم یزدانی یکی از این مورخان است که معتقد است، جمعیت شهر غلغله را در اوج رونق و شکوه از چهار هزار نفر بیشتر نبوده است؛ چون مطابق با آنچه از نشانههای باقی مانده، معلوم است که محدوده شهر بیشتر از این تعداد گنجایش نداشته است.
نامگذاری شهر غلغله
بسیاری از مورخان معتقدند پس از قتل عام ساکنین این محوطه توسط لشکر چنگیز، غوغایی برپا شد و همین امر باعث نامگذاری این محوطه به « غلغله» بوده است. برخی دیگر معتقدند که علت نامگذاری آن به دلیل سرو صدای کارگران در حین ساخت این محوطه بوده است.
تاریخنگاران معتقدند هنگامی که نوه چنگیز خان در بامیان کشته شد، چنگیز خان برای گرفتن انتقام به این شهر حمله کرد. وی مسیر آب اهالی آن منطقه را مسدود کرد و سپس مردم تسلیم شده را قتل عام کرد. این شهر توسط چنگیز خان در سال 1221 میلادی نابود شد.
پس از سقوط طالبان، تلاش برای بازسازی این محوطه صورت گرفت و مرمت کاری این شهر باستانی به کمک ایتالیا و زیر نظر یونسکو جریان دارد.
این عکسها اختصاصی توسط آتیس گرفته شده است و برای دریافت عکس با کیفیت با ما در تماس شوید.